Connect with us

Hi, what are you looking for?

Entertainment

David Crosby (The Byrds; Crosby, Stills Nash & Young) overleden

Zanger, gitarist en liedjesschrijver David Crosby is op 19 januari 2023 na een slepende ziekte op 81-jarige leeftijd overleden. Crosby overleed in het bijzijn van zijn vrouw Jan en zoon Django. Een woordvoerder van Crosby maakte zijn overlijden bekend aan Variety.

Folk en The Byrds

In de jaren ’60 van de twintigste eeuw betrad David Crosby de folkscene van Los Angeles, waar hij werd geboren en waar hij ook opgroeide. Hier ontmoette hij Roger McGuinn, die daar onder de naam Jim McGuinn optrad. Ze vormden samen een band die na enige bezettingswisselingen én naamswijzigingen The Byrds werd.

Crosby, Stills, Nash en soms Young

Nadat Crosby uit The Byrds werd gezet, volgden er jamsessies met Stephen Stills, die daarvoor lid was van Buffalo Springfield. Hieruit ontsprong het trio Crosby, Stills & Nash, waar met tussenpozen ook Neil Young zich bij aansloot, resulterende in Crosby Stills, Nash & Young (CSNY). Met name het album ‘Déjà Vu’ van CSNY geldt als een van de klassiekers uit de popmuziek.

Nog erg actief, ondanks zijn ziekte

Volgens de berichtgeving was Crosby al enige tijd ziek, over de ziekte zelf zijn geen mededelingen gedaan. Wel is bekend dat Crosby diabeet was en kampte hij gedurende zijn leven met diverse gezondheidsproblemen als gevolg van drank- en drugsgebruik. Ondanks zijn ziekte was David Crosby nog wel erg actief, zoals op Twitter, waar hij op de dag voor zijn overlijden nog behoorlijk actief was.

Ook stond er nog een concert gepland op 22 februari 2023 en had Crosby plannen om nieuwe muziek op te nemen.

Ironisch genoeg tweette David Crosby op de dag voor zijn overlijden nog over “naar de hemel gaan” als reactie op een tweet van een van zijn volgers.

Kritiek op Spotify

Toen Neil Young in 2022 zijn muziek van Spotify liet verwijderen, sloten Crosby en Stephen Stills zich daarbij aan. Ook daarover liet hij zich horen op Twitter:

Vader van vele kinderen (ook van Melissa Etheridge)

Naast zijn vrouw Jan (Dance) en zoon Django laat David Crosby dochters Erika en Donovan en zoon James Raymond uit eerdere relaties achter. Ook was hij zaaddonor voor de twee kinderen van Melissa Etheridge.

Foto:

Foto: Nokia621 – Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=119728816

Ook interessant

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...