Connect with us

Hi, what are you looking for?

Entertainment

Justin Bieber verkoopt muziekrechten, en niet zomaar

Het lijkt inmiddels een trend: artiesten die de rechten van hun muziek verkopen aan gespecialiseerde bedrijven die daarmee weer een slim verdienmodel hebben. Meestal zijn het artiesten die een decennialange carrière achter de rug hebben, niet in het geval van Justin Bieber, die een verregaande deal sloot bij het verkopen van zijn muziekrechten.

Zowel publishing- als recording-rechten verkocht

Bij de meeste deals waarbij artiesten hun muziekrechten verkopen, gaat het om de zogenaamde ‘publishing rights’. Dat zijn de rechten op de compositie en/of de tekst, dus van degenen die de nummers geschreven hebben. Daarnaast zijn er de ‘recording rights’, waarbij het gaat om de rechten op de opname, dus het liedje zoals het uiteindelijk wordt uitgebracht.

Bieber verkoopt beide, plus de zogenaamde naburige rechten, wat niet alleen uitzonderlijk is qua deal, ook het feit dat hij kennelijk de rechten van zijn eigen opnames heeft is ongebruikelijk. Veel artiesten lopen juist uiteindelijk tegen het probleem aan dat ze geen zeggenschap hebben over, en weinig of zelfs niets verdienen aan de liedjes die ze hebben opgenomen.

Justin Bieber verkoopt rechten tot en met 2021

Waar artiesten als Sting, Bruce Springsteen en Neil Young alleen hun publishing verkochten, verkoopt Justin Bieber nu juist alle rechten tot en met december 2021 aan Hipgnosis Songs. Hiermee casht hij naar verluidt flink in: het levert hem volgens Variety een slordige $200 miljoen op. Alle songs vanaf 2022 vallen dus niet onder de deal en leveren Bieber dus wel gewoon direct geld op.

Hipgnosis Songs: indrukwekkende opmars

Net als Neil Young, Blondie en Red Hot Chilli Peppers verkocht Justin Bieber zijn rechten aan Hipgnosis Songs, een investeringsmaatschappij onder leiding van Merck Mercuriadis, en met onder anderen Nile Rodgers (Chic), David A. Stewart (Eurythmics) en de Nederlandse producer en songschrijver Giorgio Tuinfort in de ‘advisory board’.

Hipgnosis werd opgericht in 2018 en werd met de overname van publisher Big Deal Music een speler van formaat. Met de aankoop van diverse muziekcatalogi van grote namen maakte de maatschappij een indrukwekkende opmars.

Wie betaalt, is eigenaar van de opnames

Een platenmaatschappij neemt veelal de kosten voor de opnames en het uitbrengen voor haar rekening en krijgt daarmee in principe ook de eigendomsrechten van de opnames. Vroeg je je weleens af waarom er andere -nieuwe- opnames van nummers op streamingdiensten als Deezer en Spotify staan: dit is dus de reden.

Re-recorded op streaming

Omdat sommige opnames niet door een platenmaatschappij op de streamingdiensten worden aangeboden, of een artiest daar zelf niet of nauwelijks iets aan overhoudt, zijn er artiesten die hun songs opnieuw opnemen en zelf uitbrengen via de streamingdiensten. Zo houden ze alsnog wat over aan de muziek, of krijgen ze de songs wel op de streamingdiensten terwijl hun platenmaatschappij dat niet faciliteert.

Blijft Bieber nog verdienen aan zijn muziek?

Details van de deal tussen Justin Bieber en Hipgnosis zijn niet bekendgemaakt, we kunnen dus niet vaststellen of hij nog blijft verdienen aan zijn muziek van voor 2022. Als hij net als anderen die eerder hun rechten verkochten, een aandeel in de investeringsmaatschappij krijgt, kan hij zelfs zomaar meer overhouden aan de deal dan de genoemde $200 miljoen. En zelfs meer dan hij zou verdienen aan alleen zijn eigen muziekrechten.

Foto:

Foto: Nokia621 – Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=119728816

Ook interessant

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...