Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nieuws

Saharastof blijft vaak op kilometers hoogte en zal met de wind verder trekken

Elk jaar komt het wel eens voor en wordt Saharastof verwacht. Saharastof is fijn zand dat afkomstig is uit het noorden van Afrika. Doordat de korreltjes zo klein zijn spreken we van Saharastof in plaats van Saharazand. Het stof is zo licht dat het bij een stevige wind in het noorden van Afrika de lucht in wordt geblazen. Als de wind in onze streken uit het zuiden waait kan het stof ook onze streken bereiken.

Heel hoog in de atmosfeer

Rico Schröder van Weeronline over het Saharastof: “Dat het stof helemaal tot onze streken kan komen heeft te maken met het feit dat het heel hoog de atmosfeer wordt ingeblazen. Hoog in de lucht staat vaak meer wind en het stof kan in een paar dagen tijd naar ons land trekken.”

“In met name Spanje en Portugal kan het stof zelfs voor gezondheidsklachten zorgen. Het stof komt dan ook veel dichter bij de grond voor kan zelfs de zon wat afschermen”, vervolgt Schröder.

Stoffig laagje na regen

Schröder: “Het stof blijft vaak op kilometers hoogte en zal met de wind verder trekken. Met de vorming van wolken en regen kan het stof alsnog naar beneden komen. Tijdens de regen zelf merk je er niets van, maar zodra het droog wordt blijft het Saharastof op ramen, auto’s en tuinmeubelen achter. Het wordt dan herkend als een bruinoranje stoffige laag.”

Gekleurde zonsopkomsten en ondergangen

“Ook kan het stof in de lucht bij hoge condities voor gekleurde zonsopkomsten en zonsondergangen zorgen. Dit komt dan vooral doordat de zon laag staat en het een langere weg aflegt in de stoflaag. In heel extreme gevallen kan het zelfs enigszins bewolkt zijn op een zonnige dag. De temperatuur zal dan enkele graden lager uitkomen”, zegt Schröder.

Ook interessant

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...